Episod 3 : Sabar

November 6, 2009 Leave a comment

kepada sore sain aku,

Jange sedih deh,

Allah nok uji mu tu,

Jange tteke2,

SPM dekat doh

Aku pn x leh baye lagumano kalu aku di tepat mung lonih,

Ddoa banyok, sobar..

wala tahinu wala tahzanu waantumul a’alauna in kuntum mukminin,

”dan jgnlah kamu merasa hina dan janganlah kamu bersedih kerana sesungguhnya engkaulah orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu org2 yang beriman”

Aku baru tahu mu

sebenarnyo lamo dh mu sobar dengan dugaan nih,

patutla berbule2 dh mu x balik rumah,

Jange2 sedih deh

kito nk perekso doh..

Lupoke semeta gapo hk blaku..

sesungguhnya allah itu bersama ore2 ye sabar!

Categories: Uncategorized

Episod 2: Interview??

October 23, 2009 Leave a comment

Masuk bilik ubkk,
tengok2 ada Lopez a.k.a Llapih (nama sebenar dio Alhafiz >.<)
dia tengah Check nama dia, tunggu turn aku,
Nama anda tiada dalam senarai mereka yang berjaya dalam proses pemilihan bagi tujuan temuduga.
”Argh, kecewo2”, sambil buat muka naka dio, napok jah lagu tu, 10 juzuk dalam ppalo tuh,  ssie dio,bajet nk sambung nggapa di DQ, hm~Lapih2~ “thakih, no kad nnale mung, mai aku cek~” ”kemah mung he ttaqih~~” aku~huhu..bulih ko..

TAHNIAH
ANDA LAYAK UNTUK MENGIKUTI TEMUDUGA
PROGRAM PERSIJILAN TAHFIZ AL QURAN JAKIM/UIAM SESI 2010/2011

Nama : AHMAD THAQIF BIN ISMAIL
No. Kad Pengenalan : *************

PROSES TEMUDUGA PROGRAM PERSIJILAN TAHFIZ AL QURAN JAKIM/UIAM SESI 2010/2011

Calon dikehendaki menjalani 2 sesi temuduga iaitu :-
1. Temuduga bersama panel UIAM ( berkaitan akademik ) dan
2. Temuduga bersama panel hafazan (calon diberi satu mukasurat al Quran mashaf Uthmani untuk dihafaz dalam masa 1 jam).

Cikgu royat, temuduga dgn Panel UIA tu  kena speaking BI & Arab, wuw~ghano la…Dan dia akan tanya, samada betul2 ko nk masuk DQ, sebab ramai hk tubik lepas terima tawaran U,gi oversea la..Apapun, bbetulkan niat! bak kata cikgu, kalu x sei tu x soh dk gelewak ppitu gol!, huhu..

panel DQ,hafaz  sehelai muka surat  dalam masa sejam, lama dh x ngapa, masuk kelas pn x dk mood, ngulang jah kalu rajin, x gi baco nga ustaz pn~ustz sporting, x rajin maroh..

Apa pn doakan kejayaanku dlm interview n SPM ni, SPM 20 hari lebih lagi…! Interview 3 haribulan ni, sekolah aku jadi pusat temuduga~

wassalam~Study!!!

Categories: Uncategorized

Episod 1 >.<

October 10, 2009 Leave a comment

Malam ni sepatutnya dah kat asrama,

tapi~oleh kerana terlelap,sampai pukul 5, mie pn x smpai hati nk gerak,,

mujur abah nk hantar esok, lepas subuh lagi…

Esok majlis restu ilmu, x sabar weh…Nk jjangok nga baju raya~wek,,

Yang penting, nk minta maaf nga semua cikgu, banyok do’oh saloh, ngupat..

Nk bulih 12A lagumano ke…Doh la hari ni poteng doh, maah cikgu.

SPM 6 minggu lagi, YA Allah, berikanlah daku kejayaan~

Sekarang ni dk memikirkn masa depan,

Aku dh isi borang matrik & DQ..

Kalu bulih DQ tu meme bertuah gilo la ke..

Nk bulih ko masuk, 100 lebih jah amik setahun,

Tok yakin la aku, hk mitok ribu2..

Bertuahnyo Ya Allah kalu bulih masuk situ,,

Quran dale dado..

Matrik pulak, hari tu gi isi borang di CC nga mirul, Ceroh n Syidi

St time masuk CC tahun ni,,

aku wat N9 pilihn pertama, Kulim ke 2, perlis ke 3..Nyesa..X leh tukar dh,,Mirul nga ceroh wat lain pulok, Melaka, Kulim, N9/ P.pinang,,

Syidi, isi sajo2, ayoh dio suruh dio amik STAM..Satu2 nya harape ayoh dia, nk tengok anok dio menjadi seorang Ustaz..Bagus nyo dio,,

aku pn isi sajo2 jugok, nk masuk U slaluh kalu bulih,

Yang penting, x se tinggalkan Bahasa Arab n Chemistry kesayanganku~,,,Try baye, x kan kito nk tinggalkan ilmu2 itu begitu saja, rugi..Mahalnya ilmu2 itu

Nk cari mmano U lagu tuh,,..hm,,YA Allah~tunjukkanlah jalan yang terbaik untukk diriku ini~

Al-fatihah buat junior seasrama dgnku,Faiz Syamsudin, terlibat dalam kemalangan khamis lalu,walaupn aku x mengenali mu, kematian mu menyedarkan ku, Allah bulih tarik nyawa kita bila2 masa sahaja samada dalam keadaan Husnul Khotimah atau Su’ul khotimah…

Categories: Uncategorized
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.